top of page
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
Search

Neandertaller Ne Kadar Zekiydi?

Jeolog William King, 1864'teki Avrupa Bilim Topluluğu'na yeni bir insan türü olan Homo neandertal'i tanıttığında, soyu tükenmiş evrimsel kuzenlerimize karşı çok cömert değildi.


King, Almanya Neander Vadisi'nde bulunan kafatasını inceledikten sonra:" Kendimi bir zamanlar içinde yaşayan düşüncelerin ve arzuların bir kabahatin ötesinde asla yükselmediğine inanmakla rahatsız hissediyorum." dedi.


İlk izlenim berbat ve kalıcıydı. Böylece, "Neandertal" sadece yeni bir tür değil, aşağılayıcı bir terim haline geldi. Bununla birlikte, araştırma o zamandan beri uzun bir yol kat etti: Peki Neandertaller bugün bildiklerimize dayanarak ne kadar akıllıydı?


Sürüp Giden Bir Bilmece


Barcelona Üniversitesi'nden Profesör João Zilhão:" Antropologların erken Neandertal algısı, ırkçı ideolojide kısmen zekası veya insanlığının kafatası şeklinden değerlendirilebileceği yönündeydi." Bu bilim insanlarının birçoğu aynı zamanda evrimin tamamen ilerleme ile ilgili olduğu ve Neandertaller gibi atalara ait insan türlerinin bugün insanlardan çok daha "ilkel" olduğu görüşünü paylaştı.


Bu varsayımlar itibarsızlaştırılmıştır. Geçtiğimiz birkaç on yıldaki yeni keşiflerin incelenmesi sonucu, Neandertaller'in itibarının bizim gibi insanlar oldukları yönünde değişmesine neden oldu.


Zilhão Live Science'a:“ Zekalarını değerlendirmenin tek yolu - ne anlama gelirse, ancak bu farklı bir konu - yaptıkları ile mümkün olabilir” dedi. Ve Neandertaller'in bir zamanlar modern insan kültürüne özel olduğu düşünülen birçok şey yaptıkları ortaya çıktı.



Aynı dönemde yaşayan modern insanlar tarafından yaratılana benzeyen taş ve kemikler kullanarak aletler ve süslemeler yaptılar. (Neandertaller yaklaşık 400.000 ila 40.000 yıl önce Avrupa ve Güneybatı Asya'da yaşadılar.) Huş kabuğundan katran kullanarak ahşap sapları taşlara tutturmak için tutkal kullandılar. Kartal pençesinden kolyeler yaptılar. Neandertaller yemek pişirmek için ateş kullandılar ve taş aletlerle ilgili yeni çalışmalar da ateş yakma teknolojisine sahip olduklarını gösteriyor.


Bazı kanıtlar Neandertallerin de manevi ve ritüel uygulamaları olduğunu öne sürüyor. Güneybatı Fransa'da La Chapelle-aux-Saints gibi yerlerde keşfedilen mezarlar, bu arkaik insanların ölülerini gömdüklerini gösteriyor. Fransa'da başka bir yerde, araştırmacılar Neandertaller'in bir mağaranın derinlerine indiklerini ve 176.000 yıl önce dikitlerden gizemli taş daireler yarattığını keşfetti.


Neandertaller'in sembolik yeteneklerinin kapsamı hala tartışılmaktadır; modern insanlar ilk soyut ve figüratif mağara sanatından bazılarını yaratırken aynı dönemde yaşıyorlardı, ancak çok az sanat eseri bu insanlara atfediliyor. Bununla birlikte, 2018'de Neandertaller'e ait bir araştırmada, araştırmacılar İspanyol mağaralarındaki 65.000 yıllık soyut görüntülerin Neandertaller tarafından yapılmış olması gerektiğini bildirdi. (Bilim insanları modern insanların yaklaşık 42.000 yıl öncesine kadar Batı Avrupa’ya gelmediğini düşünüyorlar.)


Kemiklerine dayanarak, Neandertaller'in en azından karmaşık sesler çıkarabildiklerini biliyoruz. Neandertaller'in dilleri olduğunu kanıtlamak zor çünkü bize yazılı hiç bir şey bırakmadılar. Ancak bazı araştırmacılar, muhtemelen iletişim kurmanın karmaşık yollarına sahip olduklarını savundular.


Dahası, genetik kanıtlar bu insanların yaklaşık 40.000 yıl önce kaybolmasından önce modern insanların Neandertaller'le çiftleştiğini göstermiştir. Bugün çoğumuzun hala yüzde 1 ila 2'sinde Neandertal DNA'sı var. Bulgular;bu  bireylerle karşılaşan modern insanların da onları insan olarak gördüklerini ortaya koyuyor.




 
 
 

Comentarios


BİZE KATIL, GELİŞMELERİ TAKİP ET!
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2023 by Anthropology Is Now  created with Wix.com

bottom of page