top of page
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
Search

Bill Gates'in "Dünya Daha İyiye Gidiyor" Görüşünün Son Derece Kusurlu

Microsoft'un kurucusu Bill Gates geçen yıl emekli olduğundan beri, zamanın ve parasının çoğunu dünyada ki yoksulluk problemini çözmek için harcamakta ve çalışmalarının gidişatı konusunda iyimser.


63 yaşındaki milyarder geçen hafta Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Formu'ndan önce, Oxford Üniversitesi'nden ekonomist Max Roser tarafından yapılan ve son 200 yılda dünya toplumlarındaki tarihsel değişiklikleri görselleştiren bir takım bilgi grafiklerini tweetledi. Grafiklerde; 1820'li yıllar ile bugün arasında aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanların sayısında keskin bir düşüş gözlenmekte.


Gates şu tweeti attı: "Bu benim favori grafiğim. Birçok insan son 200 yılda yaşam kalitesinin gelişimini azımsıyor."


Aynı veri kümesi, Harvard'lı psikolog Steven Pinker'in Enlightenment Now adlı kitabında da geçiyor.


Ancak, İngiliz Antropolog Jason Hickel Gates ve Pinker'in "dünya daha iyiye gidiyor" mantığını derinden kusurlu buluyor.



London School of Economics'te antropolog olarak çalışan ve aynı zamanda küreselleşme, demokrasi ve ekonomi konularında üretken bir yazar olan Jason Hickel, son 200 yıllık yoksulluk durumunu gösteren grafiklerin hatalı bir metodolojiye dayandığını savundu. "Öncelikle, yoksulluk ile ilgili gerçek veriler ancak 1981'den beri toplanıyor. Bundan önceki herşeyin kabataslak ve 1820'lere kadar gitmenin anlamsız olduğunu, Roser tarafından kullanılan verilerin ise yoksulluğu değil başka bir durumu betimliyor. Verilerin gerçekte ortaya koyduğu şey ise: "dünya, insanların çoğunun paraya hiç ihtiyaç duymadığı bir durumdan, bugün insanların çoğunun son derece az bir miktarda parayla hayatta kalmak için mücadele ettiği bir duruma geçti." diyor.


Hickel'e göre bu değişimi yönlendiren kilit güç; son yüzyıllarda ki kapitalizmin başlangıcı ve sömürgeleştirme. Sömürgecilikten önce, insanların çoğu paraya değil, toprak, hayvancılık, paylaşma ve karşılıklılık gibi gerçek kaynaklara dayanan "geçim ekonomilerinde" yaşadılar.


Hickel: "Paraları varsa bile çok değildi ve sonra iyi yaşamak için buna ihtiyaç duymadılar, bu yüzden fakir olduklarını iddia etmek çok mantıklı değil." dedi.


Kapitalizmin genişlemesinin, Gates'in tweetinde de oldukça iyi gösterilen bilim, eğitim ve insan ömründeki ilerlemeleri körüklediği doğrudur ancak sömürgecilikle birleşmiş bir kapitalizm sistemi, iyi niyetli insanları, ilk başta zevk aldıkları yaşam kalitesini geri almak için yetersiz olan, düşük ücretlerle yaşayan emekçilere dönüştürdü.


Hickel: "Gates'in en sevdiği grafik, sömürgecilik şiddetini alıyor ve bunu mutlu bir ilerleme öyküsü olarak yeniden paketliyor." dedi.



KAYNAK: observer.com

 
 
 

留言


BİZE KATIL, GELİŞMELERİ TAKİP ET!
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2023 by Anthropology Is Now  created with Wix.com

bottom of page