top of page
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
Search

Eski İnsanlar On Binlerce Yıl Maymun Avladılar!

Eski insanları yemek yerken düşündüğünüzde onları ateş etrafında mamut, mancınık ve geyik eti mangalı yaparken oturduğunu hayal edersiniz. Ancak atalarımız yaklaşık 45.000 yıl önce, Sri Lanka'nın yağmur ormanlarında başta maymunlar ve ağaç sincapları olmak üzere, daha mütevazı yiyecekler avladılar. Sonra bu hayvanların kemiklerini daha fazla avlamak için mermilere çevirdiler.


Arkeologlar bugün, raporladılar ki, diğer primatları avlayan insanların bilinen en uzun kaydını yaptılar.





Birçok bilim adamı, bu tür ormanların erken insanların başarılı bir şekilde yerleşmesi için kaynakların bulunmadığına inanmaktadır. Bunun yerine, atalarımız görünüşte kısmen ve zorlu ortamlara (yüksek kotlar ve çöller gibi) adapte olmuşlardı, kısmen avlaması zor avları nasıl güvenilir bir şekilde avlayabileceklerini keşfederek.


Araştırmayı yürütmek için arkeolog Patrick Roberts'ı ve meslektaşları, Jena-Almanya'daki Max Planck İnsan Tarihi Bilim Enstitüsü'nün (SHH) 2009 ve 2012 yıllarında yapılan kazılarda Sri Lanka'nın Kalutara'daki Fa Hien Mağarası'ndan elde edilen hayvan kemiklerini analiz ettiler.


Kömür, faunal kalıntılar, kabuk boncukları ve kemik ve taş aletler gibi malzemeler ve eserler insanların bölgeyi yaklaşık 45.000 ila 4000 yıl önce işgal ettiğini gösteriyor.

Bilim adamları dört işgal süresinden yaklaşık 14.500 hayvan kemiği ve dişi analiz ettiler ve ceylan büyüklüğündeki memelilerin en yaygın olduğunu buldular.


Maymunlar (öncelikle makaklar ve mor yüzlü langurlar, ikincisi, en uzun ağaçların yaşadığı yerlerdir ve yaklaşık 45 metreye ulaşmaktadır.) ve ağaç sincapları, tespit edilen kalıntıların% 70'inden fazlasını oluşturuyordu ayrıca su samuru, balık, sürüngen ve kuşları da içeriyordu.


Kemiklerin% 4'ünden azı geyik, domuz ve bufalo gibi cesetlerden geliyordu. Birçok kemik, kasaplıktan kesik izler çıkardı ve yakıldı, bu, insanların et için onları işlediğinin bir işareti.

Arkeologlar, amacı henüz bilinmeyen ancak avlanma için kullanılan çok sayıda mikrolit (minik şekilli taş aletler) ortaya çıkardılar. Ek olarak, üç düzine tamamlanmış veya kısmen tamamlanmış kemik mermi noktasını tespit etmişlerdir.


SHH'de bir arkeolog olan ortak yazar Noel Amano, ''Bu eski insanlar “daha çok maymun avlamak için avlanan maymunların kemiklerini kullanıyorlardı '' diyor.

Bilim adamları bugün Nature Communications’da şöyle raporlamaktadırlar ki, kalıntılar, eski Sri Lankaların sürdürülebilir yetişkin avcılar olduğunu ortaya koyuyor.


Çalışmaya dahil olmayan arkeolog Robin Dennell (University of Sheffield in the United Kingdom)  bulguların, insanlar dünyaya yayıldıkça, mamut ve bizon gibi dolanan büyük hayvanların avlanmasından, “daha yüksek bir avlanma oranına dayanabilecek” daha küçük avlara geçmek zorunda oldukları fikrini desteklemekte olduğunu belirtiyor.


Bu eski insanlar, muhtemelen daha çevik ve zorlu bir oyunun nasıl avlanacağını biliyorlardı, diyor Arizona eyaletinde Tucson'daki bir arkeolog olan Steve Kuhn. İnsanlar Avrasya'daki küçük hayvanları avlamaya başlamışlardı, aynı zamanda Sri Lanka'ya ilk girdikleri zaman, ve muhtemelen bu yeteneklerle geldiler'' diye ekliyor.


Kuhn ayrıca, ilk Sri Lankaların böyle akıllıca bir kaynak yöneticisi olamayacağına da dikkat çekiyor; daha büyük olasılıkla insan nüfusu küçüktü ve “çok fazla etki yaratmadı” diyor. Daha küçük maymunların daha bol olması nedeniyle daha fazla maymun ve sincap ve daha az geyik veya domuz avladılar, diye düşünüyor.


Alışveriş yapmak, yemek pişirmek ve bir burger almak için vakti olmayan bizler gibi, bu ilk insanlar da kolayca bulunabilen hayvanları avlayıp yemiş olabilirler.



Kaynak:sciencemag.org

 
 
 

Comments


BİZE KATIL, GELİŞMELERİ TAKİP ET!
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2023 by Anthropology Is Now  created with Wix.com

bottom of page