top of page
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
Search

Güney Sibirya'daki "Arkaik" İnsanların Derin Tarihi

Oxford Üniversitesi bilim insanları, Güney Sibirya'daki bilinen ilk insanların (Denisovalılar ve Neandertaller) en eski kanıtlarını tanımlayan yeni bir çalışmada kilit rol oynadılar.

Tom Higham ve Oxford Radyokarbon Hızlandırma Birimi'ndeki ekibi, İngiltere, Rusya, Avustralya, Almanya ve Kanada'dan ekiplerle iş birliği içerisinde olarak Denisova Mağarası'nın arkeolojik sit alanını tarihlendirmeye çalıştılar. Sibirya'daki Altay Dağları'nın eteklerinde yer alan mağara, dünyada her iki hominin cinsi tarafından yerleşilme özelliği ile bilenen tek yer.



Nature Dergisi'nde yayınlanan iki yeni çalışma,Neandertaller'in ve gizemli kuzenleri Denisovalılar'ın yok olmadan önce karşılaştıkları yerleşim ve çevresel koşullarına dair bir zaman çizelgesi ortaya koydu.


Denisova Mağarası, ilk kez 2010 yılında daha önce paleoantropolojik kayıtlarda tanımlanamayan bir grup insana ait bir kızın parmak kemiğinden elde edilen Denisovalılar'a ait genomun yayınlanması ile dünya çapında dikkat çekmişti. Geçtiğimiz yıl, Oxford Arkeolojik Araştırma Laboratuvarı ve Manchester Üniversitesi Sanat Tarihi araştırmacılar tarafından keşfedilen bir kemik parçası, iki arkaik hominin grubu arasındaki birleşmenin ilk doğrudan kanıtı olan Neandertal ve Denisova ailesinin kızının genomunu verdi. Ancak mağaradan elde edilen hominin fosiller için güvenilir tarihler, DNA, eserler, hayvan ve bitki kalıntılarının tortullarından alınan tarihler gibi belirsiz kalmıştır.


Profesör Zenobia Jacobs:"Denisova Mağarası için yapılan bu yeni kronoloji, Rus meslektaşlarımız tarafından mağaranın arkeolojik ve çevresel tarihi hakkında son üç buzul ve buzul çağı arasında ki döngü boyunca oluşturdukları verilerin zenginliği için bir zaman çizelgesi sunuyor." dedi.


Yeni çalışmalar Denisovalılar'ın bu mağaraya en az 200.000 bin yıl önce yerleşmeye başladığını göstermektedir. Aynı zamanda mağaranın derin yataklarında bulunan taş aletler yerleşmenin 300.000 bin yıl önce başlamış olabileceğini düşündürmektedir. Neandertaller bu yerleşmeyi 200.000 bin yıl ile 100.000 yıl önce arasında ziyaret etmiştir. Neandertal ve Denisova geni taşıyan "Denny", çiftleşmenin yaklaşık 100.000 yıl önce olduğunu göstermektedir.


Modern insanlar,bu zamana kadar Asya'nın diğer bölgelerinde bulunmaktaydı.Ancak Denisovalılar ile karşılaşıp karşılaşmadıklarına dair spekülasyonlar bulunmakta.


Oxford ekibi ayrıca, Avrasya'nın kuzeyinde genellikle modern insanlarla ve Üst Paleolitik'in başlangıcı ile ilişkilendirilen kemik buluntu noktalarını ve hayvan dişlerinden yapılan kolyelerin en eski kanıtlarını tespit etti.Belirledikleri tarihler 43.000 bin ila 49.000 yıl öncesine dayanıyor.


Profesör Higham: "Mağarada bulunan süs eşyalarını kimin yaptığı açık uçlu bir sorudur. Zamanı geldiğinde sediment DNA analizi uygulamasının,genellikle arkeolojik kayıtlarda sembolik ve daha karmaşık davranışlarla ilişkili olan bu öğeleri kimin yaptığını tanımlamamıza olanak sağlayabileceğini umuyoruz." dedi.


Kaynak: sciencedaily.com

 
 
 

Comments


BİZE KATIL, GELİŞMELERİ TAKİP ET!
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2023 by Anthropology Is Now  created with Wix.com

bottom of page