İklim Değişikliği Bangladeş'te Hamile Kadınların Düşük Yapmasına Neden Oluyor!
- Anthropology Is Now
- Jan 27, 2019
- 1 min read
Bangladeş'in batı sahillerinde ki köylerde araştırıcılar kadınlarda beklenmedik derece yüksek bir "düşük yapma" oranını fark ettiler.

Daha sonraki çalışmalarda bunun nedeninin iklim değişikliğinin olabileceğini sonucuna vardılar.
Deniz seviyeleri buzulların erimesinin yanında artan sıcaklıkların atmosfer basıncına etkisi nedeni ile de yükselmeye devam etmektedir. Deniz seviyeleri yükseldiğinde, tuzlu deniz suyu tatlı su kaynaklarına, akarsulara ve sonunda toprağa karışır.
En önemlisi, bu sular yeraltı su depoları(akifer) ile de karışır. Köylüler su ihtiyaçlarını bu akiferlerden karşılarlar. Örneğin Failla Para'da ki köylülerin pompaladığı suyun renginin biraz kırmızı ve çok tuzlu olması, onların bu suyu içmesini, duş almak için, kıyafetlerini yıkamak için veya yemek pişirirken kullanmalarını durdurmaz.
Dünya Sağlık Örgütü(WHO)'ne göre günde 5 kg'dan fazla tuz tüketilmemelidir, fakat bu köylerdeki insanlar bu gibi nedenlerle önerilen ortalamanın 3 katından biraz daha fazla tuz tüketmektedir(16 kg).
Aşırı tuz kullanımı; yüksek tansiyona neden olmakta, felç ve kalp krizi riskini ve hamile kadınlar arasında "düşük yapma" riskini arttırmaktadır.
Resource: BBC
Comments