Permafrost Topraklarının Çözülmesiyle Rekor Seviyede Cıva Salınıyor
- Anthropology Is Now
- Jan 27, 2019
- 1 min read
Alberta Üniversite'si ekolojistleri tarafından yapılan yeni araştırmaya göre; permafrost topraklarının kayması nedeni ile rekor seviyede cıva su yollarına karışıyor.
Doktora öğrencisi Kyra St.Pierre, litre başına toplam 1200 nanogram civa konsantrasyonu ölçtüklerini belirtti.

Çözülme sonrası ortaya çıkan cıvanın belli oranda aşağı ekosistemlere ve büyük su yollarına karıştığı düşünülmekte. İklim değişikliği permafrost çözülmesine neden olduğundan,içinde depolanan cıva çevreye salınmak için uygun hale gelir. St.Pierre'ye göre bu durum Kuzey Kutbundaki su ekosistemlerine önemli miktarda cıva karışmasına neden olabilir.
Organizmalar ve yiyecek ağlarında biriktiği için insan ve hayvanlarda büyük miktarlarda bulunan cıva, doğal olarak oluşan bir kirleticidir. Permafrost topraklarındaki sedimentlerin okyanuslardan, atmosferden ve diğer topraklardan daha fazla cıva biriktirdiği tahmin edilmektedir.
Cıvanın, sedimentlerin içinde sıkışmış halde bulunması nedeniyle bilim insanları, çevredeki organizmalar tarafından tüketilip tüketilmeyeceğinden ve kuzeydeki gıdaların güvenliği açısından herhangi bir tehdit yaratıp yaratmayacağından emin değiller.
Sonuçlar, aktif permafrost çözülmesinin yaşandığı bölgelerde ki cıva döngüsü hakkında daha fazla araştırma yapılması ve bu civanın çevresinde yer alan ekosistemlerdeki gıda ağlarına girip giremeyeceğini ve nasıl gireceğini inceleyen araştırmaların gerekliliğini göstermektedir.
Kaynak: phys.org
Comments