top of page
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
Search

Çürümüş etlerdeki Azot-15 değerleri hominid fosillerinde bulunan yüksek miktardaki izotop seviyeleri

Bilim insanlarınca Neandertallerin çok fazla et tükettiği biliniyor ancak ne kadar et yedikleri ve diyetlerinde başka nelerin olduğu tartışmalı bir konuydu.


Ele geçen diş kalıntılarında Neandertallerin çeşitli bitkileri yedikleri de saptanmıştır. Ancak George Washington Üniversite'sinden paleobiyolojist Kimberly Foecke'e göre azot 15 ölçümleri Neandertal diyetlerinde makul olmayan derecede yüksek miktarda et içeriyordu.



Foecke, bu yüksek miktarda ki azot 15 oranlarının sadece ne kadar et yedikleriyle değil, eti nasıl edindikleri ve hazırladıklarıyla da açıklanabileceğini düşündü.


Etin taze veya çürümüş, pişmiş yada çiğ olarak yenilmesi de bu oranları etkilemiş olabilirdi. Bu yüzden azotu et kesilirken ölçüp, çürüdükten sonraki biyokimyasal değişimler anlamaya çalıştı. 


Bu deney için 200.000 yıl önce avlanan hayvanlar gibi hormon veya antibiyotik almamış, örnekler alabileceği organik diyetlerle beslenmiş hayvanlara ihtiyacı vardı. İstediği örnekleri Maryland'daki kasabından aldı. 


Foecke, bu etleri 16 gün boyunca her gün azot değerlerini takip etmek üzere ağ ile örülmüş bir kutuda ailesinin bahçesine yada bazen bir serada çürümeye bıraktı. 


Ön sonuçları azot-15’in çürümüş et gibi inip çıktığını gösteriyordu. Daha sonra 14 Aralık'ta ki Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında "etlerin nemli olduğunu ve azot 14'ü azot 15'ten daha hızlı parçalayan birçok mikrobiyal aktivitenin olduğunu" bildirmiştir.



Foecke'nin çalışmaları Neandertal fosillerinde bulunan yüksek miktardaki azot 15 değerlerinin kısmen de olsa çürümüş et yemelerinden kaynaklanabileceği şeklinde açıklanabileceğini ve Neandertallerin avladıkları hayvanları hemen yemediklerini de göstermektedir.



Resource: www.sciencenews.org

 
 
 

Comments


BİZE KATIL, GELİŞMELERİ TAKİP ET!
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2023 by Anthropology Is Now  created with Wix.com

bottom of page